IK HEB ECHT GEEN RITME HOOR, DANSJUF!

Dat hoor ik vààk zeggen.

Het komt bijna onmiddellijk achter de zin ’Ik ben een echte danskluns.’

Eigenlijk negeer ik meestal die opmerking bijna onmiddellijk en starten we met de dansles.

Natuurlijk heeft in het begin niemand ritme.

Wat is ritme?

Hoe interpreteer jij ritme?

Is het ooit uitgelegd geweest?

Nee, he, meestal niet.

Studies tonen aan dat 2 dingen tegelijk doen ‘multi-tasken’ meestal géén kwaliteit afleverd. 1 van de 2 taken zal inboeten voor de andere.

Met dansen is dat in het begin ook zo. Je hersenen focussen zich op 1 ding, en verwaarlozen het andere ding. Wanneer ik je een danspas aanleer, focus je je op de stapjes, de armen, de ‘plattegrond’ van de beweging.

En de muziek?

Die is ergens op de achtergrond aanwezig, maar niet bewust. Af en toe merk je dan op: ’oeps, da’s precies niet in de maat.’

Wist je dat in het begin bijna iedereen ‘naast de maat danst?’.

Want je focust jezelf op de dansbeweging. Ik als lesgever, ben me daar bewust van, en weet dat het meestal wel goed komt.

Eerst moet je die dansbeweging door en door beet hebben, zodat je je de choreografie klakkeloos vanbuiten kan doen, zonder nadenken.

Dat je lichaam het op ‘automatische piloot’ danst.

En dan komt het … het moment dat je ‘als vanzelf’ die choreografie danst, zonder nadenken. ‘Oh ja, de muziek !’. En dan kunnen je hersenen zich op het andere focussen, en zich op de maat zetten. En ja, dan heb je ineens toch wel ritme.

Dus, lieve dansers in spe, ritme komt achteraf. Eerst de pasjes leren, daarna leren inplannen op de muziek. En ritme wordt uitgelegd ! Een goede dansleraar doet dat. En een goede dansleraar heeft geduld.

Dus, dames, heb geduld met je lieve danspartner. Hij/zij doet even hard zijn best om het te kunnen zoals jij. Vaak hebben de mannen inderdaad een kleine achterstand. Maar da’s niet abnormaal, he. Als kind werden de jongens de sport sector ingeduwd en de meisjes naar de balletschool gestuurd. Dus, ze hebben inderdaad wat ‘in te halen’. Maar weet je, moesten ze ‘ons dames’ op het voetbalveld zetten, zouden wij ook véél in te halen hebben. Imagine, en draai de rollen om.

Dus, maak je geen zorgen, ritme komt wel. Maar ritme, komt op zijn eigen tempo.

Straf, he.

Wil je weten welk tempo (snel, traag, haalbaar voor openingsdans of niet) jouw ideaal liedje als openingsdans heeft ? Stuur me dan een mailtje met de titel van je lied en ik vertel je wat je erop kan dansen.


Dansgroet

Bettina Walkiers