NIEUWE DANSCOMBINATIES LEREN HOUDEN JE BREIN GEZOND

Hallo,


Ondertussen zitten we zoveel weken verder in de Corona quarantaine. Geen groepsbijeenkomsten meer en dat wordt heel erg gemist. Ik maak dus de volgende conclusie: geen dans-uitdagingen meer.


Oei, dat is niet zo goed en zeker niet gezond.Het is algemeen bewezen dat nieuwe uitdagingen je alertheid scherp houdt. Dat ‘nieuwe danscombinaties leren’ je brein fit houdt, dat je connecties maakt in je hersenen, die anders nooit gemaakt worden. De combinatie tussen armen en benen, tussen rechts en links, tussen snel en traag maken dat je brein fit blijft. Hierdoor ga je fitter oud worden, ga je dementie vertragen, Alzheimer afremmen en vooral langer scherp blijven in de bovenkamer. Dat zijn dingen die mij al lang duidelijk waren. Ik ga mega-fit oud worden ! Hopelijk zijn er mensen die me kunnen volgen tegen dat ik 89 ben. (gniffel gniffel). 


De combinatie van muziek en lichamelijk bewegen maakt endorfines vrij en boosten je immuunsysteem. En ineens … BAM … viel mijne euro.


Potjandorie, al mijn dansers verliezen in kracht in hun immuunsysteem, omdat ze niet meer kunnen komen dansen.Maar … mijn brein schoot zoals ‘superbrein’ in actie en ik dacht, ik steek een nieuw kort dansje in elkaar, dat leuk is, grappig, uitdaagt en je coördinatie en snelheid uitdaagt. Mijn trouwe dansers (koppeldansers, lady dancers of eender wie die al eens les volgt of danst bij me) gaan dit perfect aankunnen. Dat wil niet zeggen dat je het direct kan uitvoeren, hoor, ook jij moet misschien een 7-tal keer proberen of zo, maar denk eens na, dansers, hoe vaak herhalen we de dingen niet in de dansles ? En op het einde kan je het. Dus, dit ga je ook kunnen.


Dus, lieve dansers, het is een dansje dat helemaal anders is dan je gewoon bent. Ook dat alleen al, het feit dat het ‘helemaal anders is’, brengt je uit je comfort zone, in je ‘groei-zone’, dus, immuunsysteem boost : check ! En, lieve dansers, het is PLEZANT ! Grappig. Lollig. Tof liedje. Je kan hartelijk lachen met het filmpje, het is toegestaan, ik zie het toch niet, want ik zit in mijn kot. En zelfs als je het niet leuk vindt, doe het toch, breng je discipline-kracht naar boven, verleg je grenzen. De corona-periode doet ons ‘vertragen’, en dat is goed, maar niet altijd, he. Ook deze uitdaging is een goede ‘zelfzorg’. Kan je je nog herinneren dat je misschien ooit al eens naar een les kwam terwijl je eigenlijk geen zin had ? En na de les dacht je, yeah, da was plezant, ik ben blij dat ik geweest ben. Voila, dat is dit filmpje ook. En je werkt aan de gezondheid van je brein en je immuunsysteem. Heb ik je al overtuigd ? Ik hoop het.


Blijf in uw kot, wordt er gezegd. En dan worden we passiever, vertragen we, we volgen het ritme van de vertraging. Zorg dat je af en toe even bloed door je lichaam en hersenen pompt en doe eens goed zot, met dit filmpje. Trouwens, we zitten allemaal in ons kot, dus, niemand ziet het, doe dus maar heerlijk grenzeloos zot, in uw kot !


Ik heb dit dansje ook zo in elkaar gestoken, zodat je dit kan doorsturen naar familie, vrienden, kinderen, kleinkinderen, buren, mensen die alleen zijn, mensen die graag lachen, mensen die een lach nodig hebben … eigenlijk kan en mag je het dus doorsturen naar iedereen waarvan je denkt, die persoon kan even een moment van een ‘Bettina-dansles’ wel gebruiken. Daag je familie uit om mee te doen, zet anderen in beweging, 'share the happiness'.


Laat u helemaal gaan en onthou goed, dat elke uitdaging in het brein u gezonder maakt, hierdoor verslaan we Corona, met de smile. En een lepel.


Je kan in het eerste filmpje de ‘les’, de ‘instructie’ terugvinden. Dit filmpje duurt 9 minuten. Je mag het zo vaak afspelen als je wil. Je kan het onmogelijk van de eerste keer perfect uitvoeren, hoor. Anders is er geen uitdaging. Perfectie is saai, weet je. Vandaar dat ik de bloopers met jullie deel, achteraan één van de filmpjes. Hihi. Het tweede filmpje is het lied, helemaal uitgedanst, met mezelf als dirigent vooraan. Jij spiegelt me, dus je doet me achterna. Simpel.
Veel liefs,

Bettina Walkiers

Uw bangelijke dansjuf