OPENINGSDANS : BETER VEEL TE VROEG DAN TE LAAT

Weet jij soms instinctief dat iets ‘klopt’, ook al krijg je veel tegenwind ? Ook lijkt de meerderheid anders te denken ? Je voelt je eenzaam in je overtuiging, maar het idee zit in je bloed en het voelt voor jou zo natuurlijk aan. Wanneer je er weerstand tegen biedt, lukt dat héél eventjes, dus je zet het idee opzij en doet mee met ‘den groten hoop’. En dan onverwachts een gebeurtenis die bevestigde wat je al dacht en ‘boem’ … daar is je sterke overtuiging weer ?


Ik heb die overtuiging dus heel sterk met idee :


6 MAANDEN VOOR JE HUWELIJK MOET JE RUWE VERSIE VAN JE OPENINGSDANS AF ZIJN ….



Ik ben al lang op missie om de openingsdansen vroeger ingepland te krijgen in elk bruidspaar hun agenda. En er is nog véél werk ! Ik geloof, ik wéét gewoon, dat een openingsdans zeker 6 maanden op voorhand AF moet zijn. De laatste 6 maanden bestaat uit oefenen, souplesse en elegantie krijgen door ‘practice … practice … practice’. Je persoonlijke stempel op je dans kleven, beetje (of veel) passie verwerken in de dans, er lol in krijgen en er ongelofelijk veel zin in te krijgen. In mijn overtuiging om deze dans vroeger af te krijgen, heb ik enkele jaren geleden alle bruidsmagazines, trouwsites, huwelijksbeurzen, DJ’s, weddingplanners, … gemaild om te prediken betreft deze ‘6-maand-vooraf-is-dans-af’ methode, ipv de 3 maanden vooraf : ‘begin-eens-te-denken-aan-je-openingsdans-!’. Ik heb toen een beetje positieve reactie gehad, maar zeker niet genoeg om een impact te hebben.


Nu met deze Corona-lockdown, komt mijn instinct weer sterk naar boven om te verkondigen :


PLAN RUIM VOORAF JE LESSEN VOOR JE OPENINGSDANS ! YOU NEVER KNOW WHAT HAPPENS … (yep, Corona geeft me dus gelijk, helaas).



Voila, nu zitten we hier in de Corona, zeker al 4 maanden geen mogelijkheid tot privéles en voorlopig blijven heel wat huwelijken nog gepland. Misschien gaan ze in beperktere kring doorgaan, maar het blijft jullie huwelijk, love-birds ! You’ve Gotta Do The First Dance as Mister & Misses ! Natuurlijk zijn er heel wat huwelijken uitgesteld en da’s in vele gevallen de betere keuze. Maar voor diegenen die het toch laten doorgaan en hun lessen niet hadden gepland, wordt het nu wel héél spannend.


Nu krijg ik natuurlijk even globaal gezien ‘gelijk’ in mijn overtuiging, maar dit kan ook gebeuren in heel andere situaties. Het hoeft helemaal niet zo dramatisch natuurlijk. Bijvoorbeeld


VERANDERING JOB, ZWANGERSCHAP, BLESSURES, FAMILIE-GEBEURTENISSEN, OF SIMPELWEG EEN GEBLOKKEERDE RUG OF FROZEN SHOULDER



Al deze zaken kunnen roet in het eten gooien, zeker wanneer je een half jaartje voor je trouw pas aan je openingsdans begint te denken. Dan is er geen reserve meer, geen ademruimte. Heb je al eens een bruidspaar geforceerd op de dansvloer zien staan ? Alsof ze aan het tellen waren ? Zelfs een beetje aan het sterven waren ? Oesje, dat wil je toch niet, hoop ik ?


DUS, GEBRUIK MIJN ERVARING



en van zodra je trouwdatum vast staat, ga dan op zoek naar verschillende liedjes. Welke liedjes kunnen en mogen als openingsdans, kan je hier op deze blog terugvinden. Zodra je één of enkele liedjes hebt, ga je op zoek naar een toffe dansjuf (moi !) en vertel je per mail (info@bettinawalkiers.be) concreet enkele ideetjes die jullie hebben over jullie dans. Ik wil graag een speciaal moment creëren tezamen met jullie, maar dat kan alleen als ik de ‘basisregels’ ken, want jullie zijn uniek, en ik wil enkele dingen weten. Alle liedjes waartussen je wil kiezen, of je gekozen lied, als je er al uit bent, je trouwdatum, ik wil weten of je al trouwschoenen hebt (kleed maakt niet zo veel uit, maar dames, kies iets waar je wel ‘iets’ mee kan bewegen, he), het thema van jullie trouwfeest (traditioneel, Disney, Moulin Rouge, bloemen, … hoe ziet de ruimte op de dansvloer eruit, welke stijl openingsdans willen jullie … En dan gaan we tezamen de lessen inplannen en de danspassen leren.


“ZO SNEL MOGELIJK ? WAAROM NIET VLAK VOOR DE TROUW ? DAN WETEN WE ALLES NOG BETER ?” hoor ik je denken.



Bwa, dat is niet helemaal waar. Onder stress (zelfs lichte stress) ga je black-outs krijgen, als de info te nieuw is, als de info pas aangeleerd is. Alleen de automatische piloot kan je door de stress doorloodsen en die heb je nog niet, wanneer je iets pas geleerd hebt, dus, … nee, je vergeet het op je trouwdag en krijgt dus het fameuze ‘zwarte gat’. Tof hoor. Tweede aspect is ook dat je dans eerder in de Pinokkio stijl zal zijn = houterig en stroef. En dat willen we net voorkomen. Er staan heel wat mensen op te kijken, he. Dus je wil souplesse. En hoe krijg je al de souplesse ? Door vaak te herhalen en te oefenen. En daar heb je tijd voor nodig. 6 maanden dus.


Boodschap aan vele heren en misschien enkele dames, je moet niet ‘trainen’, hoor, niet ‘drillen’. Geloof me vrij, dansen is niet ‘zoals op TV en YouTube’, da’s redelijk oppervlakkig en vaak fake. In mijn dansschool, in mijn dansles, zal je jezelf kunnen zijn, niks geforceerd, niks opgelegd omdat het ‘zo hoort’. Nope, in mijn dansschool, is dansen plezant. (Enne, is niet alleen voor hetero-koppels, alle koppels zijn welkom, zolang er maar liefde en wederzijds respect is. Heeft niks met geaardheid te maken, dat ‘dansen’, maar wel met ‘willen’ en lichaamstaal).


Dus, lang genoeg op voorhand eraan beginnen is de verstandigste oplossing. Want na enkele lesjes, ben je eigenlijk klaar met je Pinokkio-versie. Met deze Pinokkio-versie mag je naar huis en heb je 6 maanden tijd om het tot je eigen LOVELY-AND-FUNKY-YOU-versie te maken. Je moet niet keihard trainen, maar tussenin per week enkele korte momenten inlassen. En dan blijft het leuk ! Het ‘moet’ niet, er zit geen druk achter.


Pas op, discipline moet er heus wel zijn, maar slechts kleine en korte disciplines. Dat is haalbaar. En tegen dat je trouwdatum nadert, krijg je het zoooooooooo druk, dat dat kleine dansmomentje je even doet ontstressen en terug ‘samen-komen-als-koppel’. En zo programmeer je ook je automatische piloot, want die heb je nodig op je trouwdag.


En beeld je in, je hebt mijn raad gevolgd en je dans is af, ineens krijg je dit …. Corona-lockdown ! …. of iemand breekt zijn been ….. of er gebeurt iets in je familie waardoor je aandacht daarnaartoe gaat in plaats van naar je danslessen … wel, dat is geen probleem, lieve mensen. Je dans is af en die 5 minuten ‘oefenen’ tussendoor, die ga je altijd wel vinden, er is geen druk rond die openingsdans. Weet je trouwens hoe een zalige Quality-time dit is, om te leiden en te volgen, het sensuele spel van de dans ? Leiden, maar met respect, anders volgt je partner niet. En durven vertrouwen hebben in je leider, controle loslaten en dus volgen. Het gaat over dans, he, niet over je hele ‘menszijn’ !


Wanneer je thuis oefent, wanneer je ontspannen bent, ga je zelfs je eigen ideetjes hebben en je dans zo uniek maken, omdat je de basisprincipes snapt, die ik je heb uitgelegd. Je hebt een degelijke basis nodig. Een correcte basis.


EN NEE, YOUTUBE IS GEEN GOEDE BASIS.



YouTube heeft leuke extra’s en aanvullingen, maar niet de dingen waarop je je moet baseren als je nog nooit dansles gevolgd hebt. Je hebt ook de dansjuf haar geheime tips en trucs nodig, want je openingsdans is meer dan alleen de danspassen, er zijn vele dingen die je moet weten en waar je rekening kan mee houden, om het vloeiend te laten maken. Maar da’s topsecret, dat vertel ik je in de les, he.


Als jullie je openingsdans op deze manier inplannen, zal hij vloeiend zijn, elegant, met karakter, met eigenheid, … En niet een geforceerde copy van een YouTube filmpje, of geforceerde nabootsing van Dirty Dancing, maar eerder een Dirty Dancing versie met extra jalapeno’s ! En weet je wat eigenlijk nog het mooiste cadeau zal zijn ?


EN WEET JE WAT HET MOOISTE CADEAU ZAL ZIJN ?



Jullie openingsdans zal één van de mooiste momenten zijn van die dag, die jullie tezamen als ‘Mister And Misses’ beleefden. En het moment dat je aan het dansen bent, zal je dat wéten … en voelen.


The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart.


Wil je een afspraak maken ? Boek dan hier je afspraak. Stuur een mail en ik tracht je verder te helpen.